Prospešné Terpény v Lesnom Ovzduší

prospesne terpeny v lesnom ovzdusi v lesoch po celom svete

Prospešné Terpény v Lesnom Ovzduší

Celodenné túlanie sa lesmi v okolitej krajine je vždy príjemné, relaxačné a osviežujúce. Stromy boli vždy symbolom života a hojnosti v mnohých kultúrach, ale len nedávno boli klinicky preskúmané terapeutické výhody pobytu v spoločnosti stromov.

Dnes rastie popularita lesnej terapie a poskytuje modernému mestskému človeku šancu uvoľniť myseľ a synchronizovať biologický rytmus tela s frekvenciami lesa.

Pôvod Lesnej Terapie

Prax lesnej terapie, ako ju poznáme dnes, pochádza z japonskej tradície Shinrin-Yoku, ktorá zahŕňa vedomé, úmyselné a intuitívne putovanie po lesoch, aby sa myseľ a telo uvoľnilo a ponorilo do liečivej  atmosféry lesa.(1)

Nezamieňajte si však lesnú terapiu len s potulovaním po v lese. Dôležitý je zámer. Existujú sprievodcovia a odborníci, ktorí môžu usmerniť začiatočníkov v lesnej terapii  správnom postupe čistenia svojej mysle a tela. To sa deje prostredníctvom série cielených techník,  ktoré navedú človeka precítiť prostredie všetkými zmyslami.

Les má silu, ktorá má veľký vplyv na ľudské zdravie, hlavne ak sa uvoľníme vie výrazne ovplyvniť myseľ a telo. Zvuky, farby a osviežujúci lesný vzduch môžu uvoľniť stres, vyhnať strach a upokojiť zmysly, ktoré sú ovplyvnené mestským prostredím a často chaotickou spoločnosťou.

les terpeny lesna terapia liecenie liecivy les

Účinky Lesnej Terapie na Oblasť Ľudského Zdravia

Výhody lesnej terapie sú oveľa účinnejšie ako chvíľkové uvoľnenie  zmyslov.

Štúdie ukázali, že lesné kúpanie alebo lesná terapia posilňuje funkciu imunitného systému a podporuje činnosť bielych krviniek(2), buniek bojujúcich proti rakovine a civilizačným chorobám . Hladiny adrenalínu a noradrenalínu v tele, vnútorne produkované “stresové hormóny” je možné znížiť aj pravidelnými výletmi v lese spojenými s  lesnou terapiou.(3)

Vedecké komunity sa stále učia, veľa o lesoch a ich terapeutických vlastnostiach. Stále sa máme čo učiť.  Mnohé klinické štúdie a skúsenosti ukázali, prečo sa les môže ukázať ako prospešný pre celkové zdravie.

Stromy, tvary a formy nájdené v lese uvoľňujú oči a vyvolávajú upokojujúce pocity, ktoré sa nedajú nájsť vo svete priamych a pravých uhlov. Potom je tu veselý štebot vtákov a žblnkotanie vody, ktoré rezonuje pri frekvenciách, ktoré sú prirodzené a liečivé.

Za neuveriteľnými zdravotnými výhodami je však aj ďalší dôvod, ktorý sa vyskytuje v lesnom prostredí. Keď dýchate zhlboka v lese, vaše pľúca naplníte oveľa väčším množstvom kyslíka.  V lesnom prostredí sa vo vzduchu nachádza veľké množstvo rôznych prírodných aerosólov a liečivých záporných iónov .

Pri praktizovaní lesnej terapie je človek doslova vystavený sprche lesných aerosólov, ktoré sa skladajú predovšetkým z terpénov – organických aromatických zlúčenín, ktoré tiež prispievajú k liečivým vlastnostiam  éterických olejov.(4)

Esenciálne oleje sa tradične používajú na riešenie širokej škály problémov týkajúcich sa ľudského zdravia. A hoci esenciálne oleje majú svoju škálu výhod, sú to terpény v olejoch, ktoré určujú ich účinky na telo.

Nižšie sú uvedené niektoré z najpopulárnejších lesov vo svete používaných na lesnú terapiu, ako aj zdravotné prínosy primárnych terpénov, ktoré ponúkajú.

Alfa-pinén (terpén) v Lese Yakusugi – Ostrov Jakušima, Japonsko

Ak máte to šťastie, že sa ocitnete na juhu Japonska, nenechajte si ujsť príležitosť vydať sa na krásny ostrov Yakushima, domov jedného z najstarších lesov na svete. Mystické machom pokryté cédre v lese Yakusugi vytvárajú jedinečnú atmosféru a zážitok, za ktorým cestujú návštevníci z celého sveta.

„Les Yakusugi je tiež dôležitým miestom pre japonskú kultúru Shinrin-Yoku. Cédre nachádzajúce sa v tomto regióne sú staré viac ako 1000 rokov a teplá subtropická atmosféra a rozmanitá skladba stromov a rastlinného života vytvára jedinečnú zmes terpénov.

Jeden z najvýznamnejších terpénov prítomných v japonskom cédrovom dreve sa nazýva alfa-pinen. Je to aromatická zlúčenina, ktorá spôsobuje vôňu cédrového dreva a borovíc. Niektorí z nás môžu spájať vôňu terpénu alfa-Pinén so slávnostnou atmosférou a vôňou vianočného stromčeka.
Alfa-Pinén bol tiež podrobne študovaný pre svoju schopnosť silne ovplyvniť zmysly . Na zámerne vystresovaných laboratórnych potkanoch sa pozorovalo, že a-pinen iniciuje upokojujúce fyziologické a behaviorálne reakcie. (5)

Keď sa vykonali štúdie na skupine mladých dospelých žien v Japonsku, a-Pinen bol inhalovaný ako súčasť aromaterapie a jeho účinky boli zaznamenané a študované. Čuchová stimulácia vyvolaná aromaterapiou a-Pinenom zvýšila vysokofrekvenčnú (HF) zložku variability srdcovej frekvencie (HRV) u testovaných jedincov. Zložka HF je spojená so zlepšenou parasympatickou aktivitou v nervovom systéme. Testované subjekty tiež zaznamenali zníženú srdcovú frekvenciu ako súčasť relaxačných účinkov inhalácie a-Pinenu.

Táto štúdia preukázala, že inhalácia a-Pinenu má významný vplyv na fyziologické a psychologické upokojenie a uvoľnenie. (6)

Limonén (terpén) v Skalnatých Horách – Colorado; Monti Cimini – Taliansko; Čierny Les – Južné Nemecko

Ak by ste navštívili lesy v Skalnatých horách, južnom Nemecku alebo len pár kilometrov severne od Ríma, duševné a fyzické účinky vás nenechajú chladnými. Stromy pochádzajúce z týchto regiónov nadchli mysle a predstavy spisovateľov, filmárov, veľkých dobyvateľov a básnikov.

Počas jesene listnaté stromy v týchto lesoch reagujú na skracujúce sa dni a predlžujúce sa noci veľkolepým zobrazením farieb, ktoré zahŕňajú červenú, zelenú, fialovú a oranžovú. Najlepší čas na vychutnanie si tejto aromatickej regenerácie mysle a tela je však v lete, keď sú terpény v ovzduší v najväčšej koncentrácii.

Limonén je primárny terpén nachádzajúci sa v tejto oblasti a je známy tým, že zmierňuje stres a úzkosť. Ako naznačuje jeho názov, limonén sa hojne nachádza v citrónoch, limetkách a väčšine ostatných citrusových plodov. Okrem sladkej a ostrej citrusovej vône má limonén korenistý podtext mäty piepornej. Táto aromatická látka má uplatnenie aj v parfumovom a kozmetickom priemysle. (7)

Borovice sú hojné v týchto zmiešaných lesoch a tieto druhy sú jednými z najplodnejších výrobcov terpénovej limonénu. Limonén je druhým najhojnejším terpénom v prírode, pričom alfa-Pinen je prvý. To môže naznačovať veľký význam pre ľudské zdravie a pohodu. (8)

Klinické štúdie naznačujú, že limonén by mohol byť kľúčovým hráčom v prebiehajúcom boji proti rakovine a zároveň vykazovať vlastnosti proti úzkosti.

V jednej štúdii bola skupina laboratórnych myší zaradená do núteného plaveckého testu, aby sa zmerala ich duševná jasnosť a schopnosť rozhodného konania v čase vysokého stresu. Niektorým z týchto myší bola poskytnutá suplementácia, ktorá zahŕňala injekčne podávanie limonénu. (9)

Keď sa hladina vody zdvihla a myši čelili situácii, že boli nútené plávať,  tie myši, ktoré užívali doplnky na báze limonénu, dosiahli lepšie výsledky. Úlohu dokázali splniť s lepšími výsledkami a pod menším stresom.

V inej štúdii publikovanej v časopise Cancer Prevention Journal bola liečba limonenom podaná pacientkam trpiacim rakovinou prsníka. Štúdia dospela k záveru, že podávanie limonénu viedlo k významným zmenám v niekoľkých metabolických dráhach súvisiacich so zmenami expresie cyklínu D1 v tkanive. Vykonávajú sa ďalšie štúdie o tom, ako môže použitie limonénu pri liečbe rakoviny prsníka pomôcť. (10)

Linalool (terpén) v Cumbres del Ajusco, Mexico

Vysoko vo vyvýšených svahoch za ľudnatým Mexico City je národný park Cumbres de Ajusco, rozsiahly les, ktorý priťahuje návštevníkov z celého sveta ktorý milujú extrémne športy a dobrodružstvá v divočine.

Štúdie vykonané v rokoch 2008 a 2009 ukázali významnú produkciu terpénov a-Pinene a linaloolu v regióne, v ktorom je veľký rozdiel v nadmorskej výške. Produkcia týchto terpénov pochádza predovšetkým zo špeciálnych druhov posvätnej jedle a borovice pačuly pôvodom z tohto regiónu. (11)

Monoterpén linalool je rovnako prospešný ako a-Pinene a nachádza sa vo viac ako 200 rôznych rastlinách vrátane levandule, myrhy a citrónovej trávy. Vzhľadom na obsah linaloolu v esenciálnych olejoch odvodených z týchto rastlín majú všetky analgetické vlastnosti, ktoré znižujú intenzitu bolesti.

Štúdie ukázali, že linalool má antinociceptívne vlastnosti, čo znamená, že môže účinne blokovať receptory bolesti v tele čím zmierňuje pocit bolesti. Okrem toho má linalool tiež silné protizápalové vlastnosti. (12)

Skúmanie účinkov linaloolu nachádzajúceho sa v levanduli , ukázalo, že má schopnosť znížiť napätie a pomôcť k uvoľneniu. (13)

Čo je na  linaloole zaujímavé je, že je to vlastne jedna z najbežnejších vôní pre domácnosť. Ak by ste skontrolovali štítky na mydlách, šampónoch a čistiacich prostriedkoch, zistíte, že linalool je vo viac ako 80 percentách všetkých výrobkov.

Camphene a Cineol (terpény)  Boreálne Ihličnaté Lesy (Tajga), Východné Fínsko

Ak existuje na svete krajina, ktorá by sa dala právom nazvať “lesným kráľovstvom”, bolo by to Fínsko. Fínsko je pomerne veľká krajina s viac ako 74,2 percentami jeho povrchu pokrytých lesom.

Ak máte to šťastie preskúmať Boreálne lesy, zistíte, že ste sa zoznámili s veľkolepou škálou pôvodných stromov, pričom najbežnejšie sú odrody borovice, smreka a brezy. Jedným z najvýznamnejších stromov v týchto lesoch je majestátna breza previsnutá (Betula Pendula) alebo strieborná breza. (14)

Dva obzvlášť významné terpény, ktoré prenikajú chladnými fínskymi lesmi, zahŕňajú kamfén a cineol spolu s veľkým množstvom limonénu a a-Pinene. (15)

Camphene bol predmetom štúdie z roku 2011 zameranej na súvislosť medzi kamfénom a znížením triglyceridov a hladiny cholesterolu v krvi. Vysoké hladiny LDL – zlého cholesterolu – a triglyceridov v krvi boli spojené so stavmi, ako sú srdcové choroby. (16)

Štúdia ďalej porovnávala účinky iných terpénov na hladinu cholesterolu v krvi a triglyceridov. Linalool, myrcén a a-pinen boli testované, ale žiadny z nich nemal rovnakú účinnosť pri znižovaní triglyceridov a hladiny cholesterolu ako kamfén.

Nakoniec štúdia dospela k záveru, že kamfén bol jedným z najlepších alternatívnych látok znižujúcich lipidy a zaslúži si ďalšie skúmanie a vedecký výskum.(17)

Na druhej strane, cineol – niekedy nazývaný eukalyptol – je terpén podporujúci mozog s čerstvou mätovou vôňou, ktorá sa vo veľkej miere používa v aromaterapii kvôli svojej schopnosti vyčistiť dýchacie cesty a zlepšiť dýchanie, účinný hlavne pri vyčerpaní a zápale.

Cineol sa tiež nachádza v rôznych rastlinách a ich esenciálnych olejoch, ako je rozmarínový esenciálny olej. Bol predmetom štúdií pri jeho úlohe v zlepšovaní kognitívnych funkcií.

Podľa štúdie z roku 2012 cineol podporuje zlepšenie pamäti a zvýšenie schopnosti učiť sa. (18)

Myrcén (teropén) v Bijarim Forest v Južnej Kórei

Južná Kórea má balzamové subtropické podnebie a rozsiahle množstvo stromov vo svojich bohatých lesoch. Návštevníci putujúci tienistými hájmi lesa Bijarim v Južnej Kórei uvidia pozoruhodnú škálu japonských červených borovíc, kórejskej borovice a japonského smrekovca.

Japonská červená borovica je zďaleka najhojnejším stromom v ihličnatých lesoch Južnej Kórey a bola študovaná pre rozsah terpénov, ktoré produkuje. A-Pinen a myrcén je nebohatšie sa vyskytujúci  terpén v tomto lese. (19)

Myrcén má zemitú a pižmovú arómu a bežne sa vyskytuje v chmeli. Môže tiež poskytnúť ovocné alebo balzamikové chuťové profily, ktoré sa používajú v potravinárskom priemysle. Pokiaľ ide o jeho zdravotné prínosy, myrcén je známy svojimi sedatívnymi účinkami. (20)

Záver

V dnešnej modernej dobe sa ukázalo, že lepšie duševné a fyzické zdravie nemusí byť také ťažké dosiahnuť. V skutočnosti, veľa zdravotných výhod možno dosiahnuť jednoduchou prechádzkou v lese alebo použitím éterických olejov obsahujúcich rovnaké terpény.

Zvážte návštevu jedného z týchto lesov alebo lesa podľa vášho výberu na cestách alebo v blízkosti svojho rodného mesta, alebo vyskúšajte niektoré z týchto esenciálnych olejov použiť lokálne alebo v aromaterapeutickom v difuzéri MONQ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Naša stránka používa súbory cookies. Prehliadaním tejto stránky s tým súhlasíte. Viac na ochrana osobných údajov.